Biyometrik tanıma sistemleri; şifrelerin, kartların yada anahtarların yerine yüz tanıma, parmak izi gibi fiziksel ve davranışsal özelliklerini tanıyarak kimlik saptamak için kullanılır.
Biyometrik tanıma sistemleri; şifrelerin, kartların yada anahtarların yerine yüz tanıma, parmak izi gibi fiziksel ve davranışsal özelliklerini tanıyarak kimlik saptamak için kullanılmaktadır. Kartlı geçiş sistemlerine göre biyometrik geçiş sistemleri günümüzde daha güvenli ve pratik kullanılmasından dolayı daha çok tercih edilmektedir. Bu pratik biyometrik sistemlerine örnek olarak iris tanıma, parmak izi ve yüz tanıma geçiş sistemlerini söylemek mümkün.
Biyometrik Geçiş Sistemleri Hem Pratik Hem Daha Güvenli !
Güvenlik konusunun günümüzde ticaret alanında önemli yer edinmesi bireylerin kendilerini tanıtması büyük rol oynamaktadır.Unutkanlık sebebiyle kartlı yada anahtarlı güvenlik sistemlerinin günümüzde güvenlik açığı oluşturuduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle daha güvenli bir sistem arayışı içine girilmiştir. Buda daha güvenli ve pratik olan biyometrik geçiş kontrol sistemleridir. Kişinin fiziksel yada davranışsal özellikler ile çalışan biyometrik sistemler güvenlik zaafiyetini minumuma indirip kart, anahtar vs. gibi araçların yükünden bizleri kurtarabilmektedir.
Biyometrik, kişinin fiziksel ve davranışsal özelliklerini ele almaktadır. Kişinin iris, parmak, yüz gibi fiziksel özellikleri diğer insanları birbirinden ayırmaktadır. Teknolojinin gelişmesiyle bu ayrıcalıklar özellikle güvenlik sistemlerinde büyüme göstermiştir.
Günümüzde teknoloji yaygın olarak kullanıldığı için birçok problemi de beraberinde getirmiştir. Gizli verilerin, gizli evrak ve eşyaların korunması için oluşturulan teknik odalarda giriş-çıkış izinlerinin belli kişilere verilebilmesi için Biyometrik sistem kullanılabilecek en iyi ve en güvenli sistemlerden birisidir.
Biyometrik sistemler bir çok güvenlik ve takip sistemleriyle beraberinde çalışmaktadır. Örneğin; Personel devam kontrol sistemi, öğrenci takip sistemi gibi kontrol amaçlı üretilen yazılımlarla birlikte işbirliği yaparak çalıştığı zaman uygulanılan alana raporlar sunarak hataları ve gözden kaçan giriş-çıkışları kontrol altına alarak güvenlik ve disiplin oluşturur.
Biyometrik Geçiş Sistemleri Çeşitleri Nelerdir ?
Biyometrik sistemlerin kullanım türlerine göre gruplayabiliriz. Bunlar yüz tanıma sistemleri, parmak izi sistemleri, iris tanıma sistemleri, avuç içi tanıma, ses tanıma ve dna kimlik tespiti gibi insanın karakteristiklerini saptayarak bilgisayar sistemlerine aktarılarak kişinin kimlik tespiti yapılır. Bu biyometrik tanıma çeşitleri kullanım yerlerine göre seçilmesi hem güvenlik etkisini üst seviyeye çıkarmış olur hemde kullanım amacındaki faydayı maksimum seviyeye çıkarmış olur.
Biyometrik Sistemin Avantajları Nelerdir?
Biyometrik Sistemler Nerelerde Kullanılır?
Biyometrik sistemler yukarıda sıraladığımız gibi bir çok alanda kullanılmaktadır bunun sebebi ise en güvenli sistem olmasıdır. Biyometrik sistemler asla yanılgıya veya hataya uğramaz. Biyometrik sistemler kartlı geçiş sistemlerine göre daha güvenlidir ve maliyeti azdır.